Kamperen is een verrijkende, opwindende en goedkope manier om even weg te zijn van de stress van thuis. Omringd door de natuur, met de aarde onder je voeten en de frisse lucht die je longen vult, keer je als herboren en verfrist terug naar huis. In deze gids vertellen we je over de meest bijzondere wild-kampeerplekken ter wereld.

Dat klopt, er zijn veel, heel veel plaatsen en landen in de wereld waar je niet hoeft te betalen voor een camping of een kampeervergunning en dus gratis kan kamperen! Er zijn ongetwijfeld talloze  prachtige kampeerplekken in je achtertuin, maar het is zo verrijkend om andere culturen te ervaren en de natuurlijke wonderen van andere landen te zien. Enorme bergen, glinsterende meren, eeuwenoude bomen, gouden zandstranden. Plus alle verschillende soorten gerechten en dieren in het wild, flora en fauna. Er is een wereld van avontuur die je kunt verkennen zonder dure campings maar gewoon jij 1 met de natuur. Lees verder en laat ons je inspireren!

 

Zweden

Beroemd om zijn van nature prachtige landschap, is Zweden een van de beste plekken om getuige te zijn van het noorderlicht en ongelooflijke dieren in het wild te spotten, zoals elanden en beren. Er zijn bijna 400 wandelpaden en duizenden eilanden langs de kustlijn om te verkennen. In de winter kan het ‘zacht uitgedrukt’ behoorlijk fris worden in Zweden maar in de zomer is het de ideale plek voor wildkampeerders.

 

Kirgizië

Als je buiten de gebaande paden wilt treden, verken dan het bergachtige wandel-, trek- en kampeerwonderland van Kirgizië in Centraal-Azië. Plaats je tent langs de oevers van het prachtige Issyk-Kul-meer, dat aan de voet van het met sneeuw bedekte Tian Shan-gebergte ligt, of ga een beetje verder van het pad af en ga naar de Jyrgalan-vallei, waar je naar ontzettend mooi kunt kamperen in de omliggende valleien en berglandschappen. Wildkamperen in Kirgizië is echt een one-of-a-kind ervaring.

 

Noorwegen

Het land van de duizend fjorden trekt veel mensen per boot aan om langs de kustlijn te varen en getuige te zijn van de spectaculaire inhammen waar het zo beroemd om is. Dan is er het skiën, snowboarden, kanoën, de moderne steden en de keuken van wereldklasse die een groeiende reputatie opbouwen. In 1957 werd in Noorwegen de ‘openluchtrecreatie wet’ aangenomen. Door deze wet kunnen Noren en bezoekers gratis genieten van het prachtige landschap en overal mag kamperen. Blijf wel buiten bewoonde huizen en kampeer slechts 2 nachten op een bepaalde locatie tenzij je toestemming hebt gekregen van bijvoorbeeld een landeigenaar!

 

IJsland

IJsland biedt ongelooflijke geisers die roodgloeiend water spuiten, grillige vulkanen die vurige lava hoog de lucht in spuwen, rustgevende natuurlijke kuuroorden en uitgestrekte gletsjers. Dit zijn slecht een aantal componenten van één van de meest interessante en diverse geografische landschappen ter wereld, dus het is geen wonder dat de populariteit van IJsland de afgelopen jaren explosief is toegenomen. Het land is een paradijs voor avonturiers, waar je kunt duiken met zicht van 90 meter, paardrijden langs met ijs bedekte stranden of kunt fietsen over open bergpaden. IJsland heeft ook zeer ontspannen kampeerwetten, waardoor iedereen met heel weinig beperkingen wild kan kamperen. Zolang je slecht één nacht in een klein groepje in onbewoonde gebieden blijft en geen sporen van je aanwezigheid achterlaat ga je hier een fantastisch avontuur tegemoet!

 

Estland

Estland is misschien niet gelijk het land waar je aan denkt als je aan kamperen denkt. Maar Estland heeft het een extreem geavanceerde infrastructuur en wordt elk jaar door meer dan 2 miljoen toeristen bezocht. Dat zijn meer toeristen dan inwoners (1,3 miljoen). Wildkamperen is een nationaal tijdverdrijf tijdens de zomer in Estland en gezinnen komen samen om te kamperen in de oeroude dennenbossen en om dieren in het wild te verkennen. Vogels kijken, paardrijden en fietsen zijn slechts enkele van de populaire activiteiten hier. ’S winters kun je rijden over de zeven ijswegen van het land, die in de winter tot 24 kilometer lang zijn, dit is een van de meest spectaculaire dingen om te doen in Estland!

 

Turkije

Turkije is een fascinerend land met een diverse cultuur die voortkomt uit een lange en bijzondere geschiedenis. Invloeden van enkele van de grootste beschavingen, waaronder het oude Griekenland, het Romeinse rijk en het Ottomaanse rijk, zijn zelfs vandaag de dag duidelijk zichtbaar. De hoofdstad Istanbul strekt zich uit over twee continenten, Azië en Europa.

Historische architectuur, thermische spa-terrassen, gouden zandstranden met het hele jaar door zonneschijn en een rijke en gevarieerde keuken zijn slechts enkele van de vele redenen om Turkije te bezoeken. Wat niet heel bekend is is dat het in Turkije wordt aangemoedigd om te kamperen in het wild en het land te ervaren! De beste plaatsen om te kamperen zijn langs de stranden van Turkije en in de bossen.

Wild kamperen is een unieke ervaring en wij zouden het iedereen aanraden! Als je wild kampeert, is het belangrijk om de Leave No Trace 7-principes te volgen om zo min mogelijk impact op het milieu te hebben. Het belangrijkste om in gedachten te houden is om rekening te houden met je omgeving en de kampeerplek in dezelfde staat achter te laten als waarin je hem aantrof, zo niet beter. Tot in het wild!